Skoči na glavno vsebino

TRADICIONALNI SLOVENSKI ZAJTRK – PETEK, 17. 11. 2023

Tradicionalni slovenski zajtrk je osrednje dogajanje Dneva slovenske hrane in ga vsako leto obeležujemo tretji petek v novembru. Tudi naša šola se vsako leto vključi v ta vseslovenski projekt.

Slogan letošnjega Tradicionalnega slovenskega zajtrka je:

 »Kruh za zajtrk – super dan!«

s poudarkom na žitih in izdelkih iz njih, katerega cilj je spomniti nas, da je hrana, ki so jo pridelali in pripravili ljudje na naših kmetijah, v kmetijskih in živilskih podjetjih ter zadrugah, bolj sveža in okusnejša. Skratka, kakovostnejša od hrane, ki je pripeljana od daleč in ima za seboj na stotine in celo na tisoče kilometrov.

V ta namen je izšla PUBLIKACIJA – RECEPTI Z OKUSI SLOVENIJE.

Glavni namen projekta Tradicionalni slovenski zajtrk je, da že najmlajši spoznajo pomen kmetijstva, živilske industrije, čebelarstva in varovanja okolja. Prav tako je eden izmed ciljev poudarjanje pomena zajtrka za zdravo in uravnoteženo prehrano. Ljudje, ki redno zajtrkujejo, imajo boljše prehranske navade, saj v svojo prehrano vnesejo več prehranskih vlaknin, manj nasičenih maščob in lažje vzdržujejo primerno telesno težo. Vsakodnevni zajtrk poskrbi tudi za jutranjo energijo, ki jo še posebej otroci in mladostniki potrebujejo za lažje sledenje učnemu procesu.
Tradicionalni slovenski zajtrk sestavljajo kruh, maslo, med, mleko in jabolko ali drugo sadje slovenskega porekla.

Zajtrk bomo izvedli v petek, 17. 11. 2023, ob 8. 20 uri v okviru razredne ure v matičnih razredih.

Živila, ki jih bomo postregli za zajtrk, bodo lokalnega izvora, pridelana v Sloveniji.

Darja Hudobivnik in Anja Križanič, vodji projekta

Dostopnost