Skoči na glavno vsebino

V šolskem letu 2021/22 na Srednji ekonomski šoli in gimnaziji Maribor poteka dobrodelni projekt»6.000.000 ladjic za 6.000.000 žrtev«  v spomin žrtvam genocidov v preteklosti in žrtvam, ki se jim kršijo temeljne človekove pravice v sodobni družbi, katerega pobudnik je profesor Boris Krabonja.

Projektu se je poleg številnih šol in zavodov pridružila tudi osnovna šola Orehek Kranj, učenci so z veseljem gubali ladjice iz odpadnega papirja in izdelali 35.300 ladjic, tako je bil na šoli obeležen tudi 27. januar, dan spomina na holokavst na predmetni in razredni stopnji. Ladjice sta ravnatelj Drago Zalar in koordinatorka projekta na šoli učiteljica Irena Hočevar dostavila na sedež društva UP-ornik v četrtek, 10. 2. 2022.

Zbiranje ladjic se bo zaključilo 9. maja 2022, ko bo skupina študentov arhitekture iz zbranih ladjic ustvarila umetniško inštalacijo, 10. junija 2022 pa se bo v spomin žrtvam genocidov odvil tudi zaključni koncert z naslovom »Nekoč in danes«. Ob zaključku projekta bodo ladjice poslali v reciklažo in zbrani denar bo društvo UP-ornik namenilo za plačilo položnic ter nakup trgovinskih darilnih kartic za socialno ogrožene družine.

Z gubanjem ladjic so učenci pokazali, da so pripravljeni s prostovoljnim delom ponuditi pomoč otrokom, ki so pomoči potrebni.

Irena Hočevar 

Dostopnost