Skoči na glavno vsebino

V petek, 23. 12. 2016 so si učenci od 1. do 5. razreda v avli šole ogledali prireditev ob Dnevu samostojnosti in enotnosti.
Vse se je začelo s pismom, ki so ga učenci dobili od skrivnostnega pismonoša. Prebrali so:

»Dragi učenci!
Se še spomnite lanskega decembra, ko ste opravljali božični izpit? Takrat vam je za eno škratjo drobtinico spodletelo. Zdaj je nova priložnost! Za vas imam prav posebno NALOGO:
Verjetno veste, da imam v tem času zelo veliko dela. Težko je v eni sami noči obdariti vse otroke sveta. Jaz pa ne bi rad izpustil prav nobenega. Zato mi boste pomagali vi.
Spomnite se na praznik, ki sledi božiču? Na ta dan pred 26 leti je razpadla država Jugoslavija. Vaša naloga bo, da mi boste pomagali obdariti vse otroke republik bivše Jugoslavije: otroke Hrvaške, Srbije, Makedonije, Črne gore, Bosne in Hercegovine ter seveda tudi Slovenije.
Dobro razmislite, kakšno darilo bi vi poslali iz Slovenije v te (danes tudi samostojne) državice. Torej, hitro na delo. Vsak naj pripravi svoje darilo, ki bo potovalo iz Slovenije v bivšo Jugoslavijo.
Upam, da ste polni idej, tako kot je poln moj trebušček. Če boste uspešno opravili nalogo, vas bom razglasil za URADNE BOŽIČKOVE POMOČNIKE.
Srečno, vaš BOŽIČEK«

Res so se lotili dela in od daleč obdarili vse otroke bivše Jugoslavije – tako se je plesalo, pelo, igralo, bralo, uganjevalo in sladkalo. S svojimi idejami so se spomnili praznika, dneva samostojnosti in enotnosti, ko smo prvič začeli glasno izražati željo po samostojni Sloveniji. Spoznali pa so še, kaj je pravi smisel božiča. To, da si podarjamo čas, pomoč, prijateljstvo …

Mislim, da so se z njimi strinjali vsi učenci in učitelji v dvorani!

Nataša Marn

Dostopnost