Skoči na glavno vsebino

Vlada republike Slovenije je na pobudo Ekošole in Lidla Slovenija ter partnerjev 24. april razglasila za SLOVENSKI DAN BREZ ZAVRŽENE HRANE. Tako postaja 24. april že 3 leta zapored dan, namenjen tematiki zavržene hrane. 

Z dnevom brez zavržene hrane želimo slehernega posameznika spodbuditi k zmanjševanju in preprečevanju nastanka zavržene hrane ter predstaviti številne možnosti uporabe prehrambnih izdelkov, ki pogosto ostanejo neporabljeni.

Malo v razmislek …

  • Povprečen Slovenec zavrže kar tretjino hrane, ki jo kupi.
  • Od približno 143 tisoč ton hrane, kolikor je v Sloveniji skupno pristane med odpadki, pa je skoraj 40 odstotkov še užitnega dela. Podatki kažejo, da so gospodinjstva odgovorna za nastanek polovice vse zavržene hrane v Sloveniji, raziskava Evropske komisije pa je pokazala, da s takšnim nepremišljenim ravnanjem s hrano vsako gospodinjstvo vrže stran okrog 250 evrov na leto.
  • Povprečni prebivalec Slovenije na leto zavrže okoli 68 kilogramov

 

Dejavnosti učencev:

– podpisali so zavezo, da bodo pripomogli k zmanjševanju zavržene hrane,

– v razredu so izmerili, količino zavržene hrane pri malici in kosilu. Ugotovili so, da zavržejo hrano, ki je nimajo najrajši. Kuharice jim pa dajo na krožnik toliko hrane kot jo želijo (npr. malo juhe, več krompirja in malo mesa) in tako je tudi manj zavržene hrane,

– izdelali so plakate o ponovni uporabi hrane (kaj lahko narediš iz jabolka, ki ni več lep; iz pire krompirja, ki je ostal pri kosilu …) in zbrali tudi nekaj receptov,

– doma so s starši ustvarjali nove jedi iz hrane, ki je ostala.

Mateja Hafner

Dostopnost