Skoči na glavno vsebino

Zbornik »Spomini na običaje ob družinskih praznikih« so napisali učenci OŠ Orehek Kranj in se povezujejo s temo Dnevov evropske kulturne dediščine v letu 2015 – Praznovanja.
Namen raziskovanja je bil predvsem odkrivati, kako praznovanja vplivajo na odnose v družbi, kako in zakaj se med generacijami spreminjajo običaji, kako in če sploh se še ohranja tradicija v družinskem okolju naših učencev. Na podlagi intervjujev so raziskovali običaje ob družinskih praznikih, kot so praznovanje godu, rojstnega dne, abrahama in zlate poroke; praznike povezane z verskim življenjem, krst, birma in obhajilo; letne ali koledarske cerkvene praznike božič, cvetna nedelja, velika noč ter običaj povezan s kmečkimi opravili, košnja trave. Nastal je zbornik prispevkov, s pomočjo katerih želimo prispevati k ohranjanju kulturne dediščine.
Avtorji prispevkov so: Martin Fajfar, 8.a; Nika Kalan, 8.a; Luka Osojnik, 8.a; Pia Potnik, 8.a; Zala Urh, 8.a; Gaja Nemanić, 9.a; Gabi Porenta, 9.a; Pia Toni, 9.a; Taja Toni, 9.a; Tina Urh, 9.a; Mateja Fajfar, 9.b; Dora Krišelj, 9.c; Natalija Oblak, 9.c.

Mentorica:
Irena Hočevar

Dostopnost