Skoči na glavno vsebino

Med 26. junijem in 1.  julijem 2017 je v glavnem mestu Vietnama, Hanoju, potekalo akademsko svetovno tekmovanje World Scholar’s Cup Global Round. Letos tekmovanje obeležuje 10 obletnico in hkrati največje število udeležencev do sedaj. Tekmovanja se je v obeh kategorijah Junior (10 – 14 let) in Senior (15 -18 let) udeležilo 3600 otrok iz 40 različnih držav. Naše učenke (Nika Kalan, Katja Porenta, Brina Erznožnik, Brina Nemanič, Anara Nemanič in Neža Kovačič) so tekmovale v kategoriji mlajših učencev, v kateri se je pomerilo 2400 otrok iz celega sveta.

Tema letošnjega tekmovanja je bila »An Unlikely World«, udeleženci pa so morali preštudirati 6 akademskih tem v angleščini, in sicer Science & Technology (To Shoot for the Moon), History (History of Conspiracy), Literature (Voices of Almost Impossible), Art & Music (Fragments of an Improbable Universe), Special Area (Modern Mythologies) in Social Studies (Predicting the Future).

Učenke so tekmovale v dveh ekipah (Ekipa 569: Nika, Katja, Brina E.; Ekipa 570: Brina N., Anara, Neža) in tudi na svetovnem nivoju v hudi konkurenci zasebnih mednarodnih šol ter angleško govorečih otrok dosegle izjemne rezultate.

Rezultati na tekmovanju so individualni in skupinski. Če sta se posameznik ali skupina uvrstila med najboljših 12 %, prejmeta srebrno medaljo. Če jim uspe preboj med najboljše 4 %, pa prejmeta zlato medaljo. Za prvih 5 mest podelijo pokal.

Dosežki naših punc so bili naslednji.

Ekipa 569 (Nika Kalan, Brina Erznožnik, Katja Porenta) Srebrna medalja Debatništvo (skupinska)
Nika Kalan Zlata medalja Debatništvo (individualno)
Katja Porenta Srebrna medalja Debatništvo (individualno)
Ekipa 569 (Nika Kalan, Brina Erznožnik, Katja Porenta) Srebrna medalja Scholar’s Bowl (zajema znanje vseh šestih področij – skupinsko)
Nika Kalan Srebrna medalja Področje Art & Music (individualno)
Nika Kalan Srebrna medalja Champion Scholar – individualno (najboljših 300 učencev tekmovanja)
Nika Kalan Srebrna medalja School top scholar – najboljša učenka naše šole
Ekipa 569 (Nika Kalan, Brina Erznožnik, Katja Porenta) Zlata medalja 7. mesto v evropski regiji (Region Top Teams)

 

Če učencu ni uspel preboj med najboljših 12 %, se podelijo še medalje v t.i. Da Vinci kategoriji, v katero uvrstijo še naslednjih 10 % najbolj perspektivnih učenjakov. V to kategorijo so se uvrstile učenke iz Ekipe 570.

Anara Nemanič Zlata medalja – 7. mesto Da Vinci kategorija
Brina Nemanič Zlata medalja – 8. mesto Da Vinci kategorija
Neža Kovačič Srebrna medalja Da Vinci kategorija

 

Kljub napornem tekmovanju, pa so naše učenke imele tudi veliko priložnosti za spoznavanje vrstnikov iz vsega sveta, izmenjavi izkušenj in mnenj. Tekmovanje kot je World Scholar’s Cup širi obzorja, ruši stereotipe in pripomore k večji odprtosti mladih bodočih akademikov in učenjakov. Hkrati je bilo tekmovanje v Vietnamu tudi priložnost za ogled nekaterih znamenitosti, za okušanje vietnamske kulinarike, za spoznavanje ljudi in kulture. Z ladjico smo plule po zalivu Halong Bay, ki je pod zaščito UNESCA, kolesarile med riževimi polji v provinci Ninh Binh, se spustile po delti reke Red River, si ogledale starodavno prestolnico Vietnama, ogledale smo si tradicionalno predstavo z vodnimi lutkami in živo vietnamsko glasbo ter muzej žensk v Hanoju, v katerem smo dobile vpogled v vlogo žensk v vietnamski družbi. Izkušnja v Vietnamu nas je povezala, nam odprla obzorja ter dodala droben košček v naš mozaik nepozabnih izkušenj. V globaliziranem svetu so takšne izkušnje za mlade nujno potrebne in zaželene  saj bodo odlično znanje jezikov, dobra akademska osnova, izkušnje in odprtost do novosti njihova dodana vrednost  na globalnih trgih.

Zapisala: Mojca Štraus Zulu, mentorica tekmovanja 

Dostopnost