Skoči na glavno vsebino

22. 9. 2018 se je začel DEKD in Teden kulturne dediščine z naslovom »Kjer preteklost sreča prihodnost«.  Šolski projekt smo poimenovali Skrb za preteklost = skrb za prihodnost in se je izvajal od 22. septembra do  6. oktobra 2018. V tem času se je na PŠ Mavčiče dogajalo marsikaj zanimivega.

Razstava starih predmetov. V septembru so učenci od 1.do 5. razreda zbirali stare predmete. V svojem razredu so pripravili razstavo in predmete opremili s kratkimi opisi (naziv predmeta, starost predmeta, od kod prihaja). V četrtek, 27. 9. 2018, pa smo izvedli medsebojne ogled pripravljenih razstav. Učenci so z učiteljico prehajali iz razreda v razred in si ogledali razstavo, ki so jo pripravili njihovi vrstniki. Ogledu so se pridružili tudi »Cicibani« –  predšolska vrtčevska skupina.

Obisk krojača. Učence 2.M razreda je 28. 9. 2018 obiskal krojač. Predstavil jim potrebščine, ki jih krojač potrebuje pri svojem delu ter jim pokazal kako prišiti gumb. Učenci so spoznali tudi narodno nošo. Izvedeli so, kako se imenujejo posamezni kosi narodne noše in ob kakšnih priložnostih se narodna noša nosi. Krojač je obisk zaključil s prepevanjem ljudskih pesmi.

Prehrana nekoč. V petek, 28. 9. 2018, so učenci 4.M razreda ob pogovoru z gospo Martino Zavrl, spoznavali prehranjevanje in pripravo ter shranjevanje hrane v preteklosti. Ogledali so si tudi pripravo ajdovih žgancev, prežganke in domačega kruha v krušni peči. Pri likovnem pouku so s kredami naslikali različna ognjišča in tako zaokrožili kulinarično popotovanje v preteklost.

Šola nekoč. V četrtek, 27. 9. 2018, so imeli učenci 1.M razreda KD z naslovom Šola nekoč.  Primerjali so današnjo šolo s šolo v preteklosti. Ogledali so si posnetek učne ure, kot je potekala v starih časih in izdelali tablico ter pero za pisanje.

Mlin in mlinarstvo. Učenci 3. M razreda so v tednu kulturne dediščine raziskovali dejavnost mlinarstva.  Spoznali so delovanje vodnega mlina in delo v mlinu. Z ogljem so narisali mlin, peli pesem Pod bistrim potočkom je mlin in brali pravljico Melje, melje mlinček ( Anja Štefan ).

Razstava izvedenih dejavnosti na PŠ Mavčiče v okviru  DEKD. V ponedeljek, 1. 10. 2018, je koordinatorica projekta DEKD za PŠ Mavčiče učiteljica Romana Tunič pripravila razstavo dejavnosti, ki se so odvijale v tednu DEKD. Razstavo si učenci, starši in ostali obiskovalci šole lahko ogledajo na podestu 1. nadstropja šole.

Romana Tunič

Dostopnost