Skoči na glavno vsebino

Osnovna šola Orehek Kranj smo ena izmed prvih šol, ki je začela s poučevanjem francoščine. Učenci francoskega jezika so na področju frankofonije zelo dejavni. Vsako leto se udeležijo sedem dnevnega evropskega tabora v francoskem mestu Melun, predvsem pa se šola lahko pohvali z organizacijo Frankofonskega dneva (letos že šestnajstega po vrsti), ki v Kranj privabi osnovnošolce z vse Slovenije.

Letošnje šolsko leto smo se priključili novemu projektu in sicer sodelovanju z Osnovno šolo Većeslava Holjevca v Zagrebu. K sodelovanju nas je povabila gospa Smiljana Knez, slovenska veleposlanica v Zagrebu.

Učenci izbirnega predmeta francoščina so v torek, 21. 3. 2017, v okviru novega projekta obiskali Zagreb.

Pred samim obiskom sta učiteljica Katja Eržen Bratina in hrvaška učiteljica Ema Pongrašić z učenci sodelovali preko dopisovanj. Obisk hrvaške prestolnice in korespondenčne šole je bil za nas posebno doživetje, ob katerem smo pridobili veliko novih znanj, predvsem pa lepih izkušenj in seveda novih prijateljstev. Dan smo pričeli s toplim sprejemom na šoli Većeslava Holjevca, nato smo obisk nadaljevali na Slovenski ambasadi v Zagrebu, kjer nas je v svoje uradne prostore sprejela gospa veleposlanica, dr. Smiljana Knez. Predstavila nam je svoje delo in vlogo veleposlaništva v tuji državi. Prelepo sočno popoldne smo preživeli ob ogledu znamenitosti Zagreba. Zvečer smo dan zaključili z nastopom v okviru hrvaških dni frankofonije. Sodelovanje med šolama bo potekalo tudi v nadaljnjih mesecih in se v tem šolskem letu zaključilo 18. maja na Frankofonskem dnevu v Kranju, ki se ga bodo udeležili tudi hrvaški učenci.

Katja Eržen Bratina

 

 

Dostopnost