Skoči na glavno vsebino

Kaki je jesenski sadež, za katerega pravijo, da je bil nekoč hrana bogov. Bogat je z vitamini, minerali in antioksidanti, zato je koristen na vsakem jedilniku. Številne sestavine vplivajo na naše zdravje in s tem tudi na naše počutje. Uporaben je v prehrani in kozmetiki.

Domovina kakija je gorata centralna Kitajska, od koder se je razširil na Japonsko, v Korejo, Ameriko in prav do naših krajev.

Na Kitajskem, kjer ga gojijo že več kot 1000 let, so razvili že več kot 2000 sort. V Evropo so ga prinesli konec 19. stoletja, gojijo pa ga predvsem v sredozemskih deželah. V Slovensko primorje so kaki prinesli pred prvo svetovno vojno, danes pa ga gojijo tudi na Štajerskem. Vse več ljudi se odloča za gojenje kakija na domačem vrtu.

Kaki je drevo, ki zraste do 15 metrov. Ustreza mu blago poletje in zmerna zima. Drevesa so odporna na zajedavce oz. škodljivce, zato ga ni potrebno škropiti s kemičnimi pripravki. Za zorenje potrebuje dolgo in toplo jesen, kot smo jo imeli letos. Zreli plodovi imajo sočno živo oranžno meso.

Sezona kakija je kratka, zato je pomembno, da ga vključimo v poznojesenske jedilnike in obogatimo naše obroke. Tudi v šoli in vrtcu na Orehku smo se odločili, da ga vključimo v obroke otrok, mladostnikov in odraslih, ker je zdravo in ekološko pridelano živilo.

November je bil pri nas mesec kakija. V prvem tednu novembra smo pripravili degustacijo slovenskega kakija lokalnega pridelovalca za učence in delavce šole. Ker ga je večina z navdušenjem sprejela, smo ga vključili v kosila in malice učencev ter zajtrke in kosila otrok v vrtcu.

Odločili smo se, da bomo lokalno pridelan kaki še vključili v obroke vrtčevske in šolske prehrane. S tem bomo pomagali lokalnim pridelovalcem, ki se trudijo z ekološko pridelavo sadja in ga tudi sami dostavijo v zavod.

mag. Bernarda Debeljak 

Dostopnost