Skoči na glavno vsebino

V soboto, 21. 5. 2022, in nedeljo 22. 5. 2022 se je skupina 12 fantov in deklet v spremstvu mentorice Urške Pintar in učiteljice Katje Eržen Bratina udeležilo World Scholar’s Cup (WSC) Regional Round v Kopru. Tekmovanje je gostila Srednja tehniška šola Koper, ob sprejemu so udeležence prijazno nagovorili ravnatelj Iztok Drožina in slovenski soorganizatorki tekmovanja učiteljica angleščine z OŠ Dravlje Tjaša Milijaš ter učiteljica angleščine z OŠ Antona Ukmarja Koper, Tjaša Lutar Kafol.

WSC tekmovanja se je OŠ Orehek Kranj udeležila že petič, program v Kopru sta vodila Jeremy Chumley in Brady Sanders. Tekmovanje je potekalo v starostni kategoriji »Juniors« (od 10 do 14 let) in »Seniors«(nad 14 let). Prvi dan so se učenci pomerili v debatorstvu (Team Debates), večina učencev je to disciplino izkusila prvič. Vsaka ekipa se je pomerila s tremi različnimi nasprotniki v debatah s tremi različnimi debatnimi predlogi. Naslednja disciplina je bila pisanje pisnih sestavkov v poljubnem formatu (esej, pesem, strip, …) na iztočnico, ki se je navezovala na eno izmed šestih predpisanih tem s sklopa (posebno področje (napake in popravki), zgodovina (zgodovina nasledništva), znanost (geoinženiring), literatura in mediji (nadaljevanja), umetnost in glasba (druge priložnosti, drugi pogledi), sociologija (proč s prežvečenim)). Znanje iz omenjenih predmetov se je prvi dan preverjalo z A, B, C, D, E pisnim preverjanjem znanja, naslednji dan pa se je odvijal skupinski kviz na katerega so učenci znotraj skupine odgovarjali s klikerji.

Spodaj sledi nekaj odzivov učencev:

»Izkušnja v Kopru se mi je zdela fantastična. Spoznala sem veliko novih ljudi. Debate so mi bile še najmanj zanimive, Scholar’s Bowl pa se mi je zdel zelo dober. Všeč mi je bilo tudi podeljevanje medalj in pokalov, mislila sem, da bom dobila le eno, pa sem jih 7 in 2 pokala.« (K. R.)

»Celotna izkušnja WSCja je bila milo rečena zelo zanimiva. Spoznali smo nov način tekmovanja in veliko novih ljudi. Na koncu smo izkusili tudi ameriški način nagrajevanja, saj je bilo vsega preveč. Najbolj važno pa je da smo se dva dni zabavali kljub nekaterim težjim preizkušnjam na tekmovanju.« (M. R.)

» […] V Kopru sem se imela vrhunsko. Že to, da sem imela izgovor, da grem nekam čez vikend, je bilo super, kaj šele to da sem šla tja z eno izmed svojih najboljših prijateljic. Tudi Jeremy in Brady sta bila zelo prijazna. Vrhunec vsega pa je bila definitivno podelitev nagrad ter posvojitev alpak. Zahvaljujem se učiteljici ter mentorici Urški Pintar, da nam je sploh omogočila, da smo pridobili vse ne nove veščine.«

Na mednarodno tekmovanje so se uvrstile vse 4 ekipe, s ponosom dodajamo, da se je Osnovna šola Orehek Kranj uspela druge stopnje udeležiti z eno ekipo devetošolcev. 22. 7. 2022 so z Letališča Jožeta Pučnika v Dubaj skupaj z mentorico Urško Pintar v Dubaj odleteli Martin Rožanski iz 9. a, Jaša Urh iz 9. r in Nina Paunovska iz 9. b. Tekmovanje je tam potekalo na enak način z veliko težjo konkurenco. Učenci so si z mentorico uspeli vmes ogledati glavne znamenitosti Dubaja, 5 dni pa je bilo izključno namenjenih za tekmovanje. Ekipa je 29. 7. 2022 nazaj odpotovala z 8 medaljami (vsak srebrno medaljo iz debaterstva, ekipno so ravno tako dobili srebro iz debaterstva, ena individualna srebrna je iz pisanja in ena individualna srebrna iz področja literature).

Zahvale gredo vodstvu, staršem, Občini Kranj, donatorjem in kolektivu OŠ Orehek. Brez te podpore se tega obogatenega programa ekipe ne bi uspele udeležiti.

Mentorica Urška Pintar

Dostopnost