Skoči na glavno vsebino

Na OŠ Orehek Kranj je zagorelo

Na OŠ Orehek Kranj smo v torek, 4. 10., doživeli dan, ko je šlo vse narobe. Že 1. šolsko uro je v šoli zagorelo. Pri poskusih se je v učilnici kemije razlila in vnela tekočina, kar je sprožilo požarni alarm. Večina učencev se je po navodilih učiteljev hitro organizirala in uspešno ter varno evakuirala na zbirno mesto na šolskem igrišču. Bliskovito so se odzvale tudi reševalne službe, ki so na prizorišče dogajanja prihitele, kot bi trenil. Gasilci so šolo zavarovali, vstopili v zgradbo in zamejili požar, vodja evakuacije pa jih je opozoril, da nekaj učencev manjka. Nadaljevali so z natančnim pregledom šole in našli štiri učence, ki so se v paniki lažje poškodovali. Spravili so jih na varno, kjer jih je sprejela reševalna služba in jih oskrbela.

K sreči je šlo zgolj za požarno vajo, s katero smo na OŠ Orehek Kranj preverili pripravljenost na tovrstne primere. Ugotovili smo, da znamo ob nevarnostih, ki se lahko zgodijo in nas ujamejo nepripravljene, kar dobro postopati, še vedno pa so možnosti za izboljšave. Izkazale so se tudi reševalne službe, ki so se odzvale profesionalno in na pomoč prihitele, kot da bi šlo zares.

Po uspešni evakuaciji so se nam sodelujoče reševalne službe tudi predstavile. Učenci so si lahko ogledali, kako poteka vsak dan poklicnega gasilca, vojaka, policista, reševalca in voznika vojaškega helikopterja. Predstavila so se nam tudi prostovoljna društva, kot so prostovoljni gasilci, gorska reševalna služba, vodniki reševalnih psov itd. Sodelovali smo z Zdravstvenim domom Kranj, Policijsko enoto Kranj, Gorsko reševalno službo Kranj, Prostovoljnim gasilskim društvom Breg ob Savi, s Poklicno gasilsko enoto Kranj in s Klubom vodnikov reševalnih psov Kranj.

Zahvaljujemo se vsem, ki ste se odzvali povabilu in sodelovali na dogodku Nič nas ne sme presenetiti.

Andrej Šebenik

 

Dostopnost