Skoči na glavno vsebino

V sredo, 11. 5. 2016, so se učenci 4. in 5. razredov udeležili raziskovalnih delavnic v Mestnem muzeju Ljubljana z naslovom Po sledeh rimske Emone in Spoznajmo Emonce.

Učence sta v rimski čas z ogledom animiranega filma popeljali kustosinji v antičnih oblačilih, ki sta Emono geografsko umestili v današnji evropski prostor. Učenci so spoznali vlogo rimskih vojakov v času vojne in njihovo opremo. S pomočjo posnetih dialogov so poskušali ugotoviti, kakšne so razlike v družinah danes in nekoč. Preoblekli so se v rimska oblačila in obedovali leže na trikliniju. Spoznali so, kaj so jedli bogati in kaj revni Rimljani, sedli na rimsko javno stranišče. Pridobljeno znanje so učenci pokazali v zabavnem kvizu, ki sta ga popestrili tudi križanka in pantomima.

Kako je izgledala Emona? Kdo so bili Emonci in kako so živeli? Učenci so se v družbi izkušenega vodiča in dežja odpravili raziskovat skrivnosti antične Emone. Pot se je začela v muzejski kleti, kjer je ohranjen del originalne rimske ceste. Sledil je obisk prenovljenih arheoloških parkov ter rimskega zidu v centru Ljubljane. Učenci so na poti po Emoni iskali odgovore na vprašanja vseh vrst: kako so Emonci živeli, kaj so počeli, kje so se srečevali, kako so se šolali, kje so nakupovali itd. Na krožni arheološki poti so reševali delovne liste in tako svoje znanje še dodatno poglobili.

Saša Jenko

Dostopnost