Skoči na glavno vsebino

17. 9. 2015 so se učenci 6. razredov skupaj s spremljevalci odpravili na ekskurzijo  v Poljansko dolino in na Cerkljansko.

Najprej nas je pot peljala mimo Škofje Loke, po Poljanski dolini, čisto do konca te doline, v Žiri. Tam smo si najprej ogledali proizvodnjo tovarne Alpina in njeno zgodovino, kako se je proizvodnja razvijala, od samih začetkov in do konca. Ogledali smo si proizvodni obrat, kjer so izdelovali tekaško in pohodno obutev.

Iz Žirov nas je pot vodila v Cerkno. Tam smo si ogledali Cerkljanski muzej. Vodiči so nam orisali medvojno dogajanje v Cerknem in ogledali smo si razstavo laufarjev, znamenitih pustnih mask.

Po malici nas je pot vodila v Zakojco, kjer smo obiskali rojstno hišo Franceta Bevka in spoznali njegovo življenje. Obiskali smo jo ravno na dan, 17. 9., ko se je Bevk rodil in umrl.

Nazadnje smo se na poti proti domu ustavili na Tavčarjevem dvorcu, kjer smo spoznali dela in življenje Ivana Tavčarja. Ogledali smo si notranjost dvorca, njegov kip in grobnico, v kateri je pokopan skupaj z družinskimi člani.

Polni znanja in vtisov smo se vrnili domov.

 

Vodja Martina Kokelj 

Dostopnost