Skoči na glavno vsebino

V torek, 27. 9., smo se deveti razredi odpravili v prečudovit konec naše Slovenije – v Belo krajino. Naš prvi postanek je bil pri arheološkem spomeniku Mitrej nad Rožancem. V skalo vklesan Mitrov relief z napisom se je ohranil v slikoviti dolinici kostanjevega gozdiča, nedaleč od poti, ki vodi do podružnične cerkve sv. Jurija. V mistični prostor nekdanjega svetišča vodi ozek prehod med kamniti bloki.
Naš naslednji postanek je bil Krajinski park Lahinja. Izvedeli smo nekaj o živalskem svetu in rastlinskih vrstah v parku. Naša vodička nam je pokazala tudi obnovljen mlin, kjer še dandanes meljejo moko. Videli smo tudi nekaj arheoloških ostankov, ki so jih našli v tem parku.
Okrepčali smo se v slikoviti vasici Dragatuš v gostišču Župančičev hram. Pot nas je nato vodila v obmejno Vinico, kjer smo si ogledali muzej posvečen tamkajšnjemu pesniku Otonu Župančiču, ki ga prav vsi poznamo po pesmih o Cicibanu in ugankah iz svojega otroštva. Za konec pa smo si ogledali še letalo Douglas – DC3 v kraju Otok pri Metliki, ki je izjemnega pomena za slovensko vojaško zgodovino, saj gre za edino ohranjeno tovrstno letalo pri nas.
Zapisala: Mojca Štraus Zulu

Vodja ekskurzije Marjan Bovha 

Dostopnost