Skoči na glavno vsebino

Učenci in učiteljice 4. razredov so se v sredo, 23. 9. 2015, odpravili na naravoslovni dan v Ljubljano, kjer so si ogledali Hišo eksperimentov in Slovenski šolski muzej.
V Hiši eksperimentov so jih sprejeli prijazni demonstratorji v rumenih majčkah. Razdelili so jih v tri skupine. Povedali so jim, da bomo poskuse delali čisto sami. Ob vsakem eksperimentu so jih usmerjala navodila v tekstovni ali zvočni obliki. Toooooliko poskusov na enem mestu… Šolska ura je prehitro minila.
V Slovenskem šolskem muzeju so se preselili v leto 1930 in doživeli pravo učno uro lepopisa iz preteklosti. Vsi so dobili posebna oblačila, tudi naše učiteljice, v klopeh so sedeli ločeno in vzravnano z rokami na hrbtu, na eni strani deklice, na drugi dečki. Bila je popolna tišina. Učiteljico je bilo potrebno ogovarjati z »gospodična učiteljica«, saj v tistih časih učiteljica ni smela biti poročena. Marsikdo je imel pri tem težave. Če učenec v šoli ni bil priden in ubogljiv, sta ga čakala osliček ali koruza, na kateri se je klečalo.

Saša Jenko

Dostopnost