Skoči na glavno vsebino

18 devetošolcev se je po vseh šolskih obveznostih udeležilo jezikovne ekskurzije v London. Ekskurzija je trajala 4 dni. Začeli so v zgodnjih jutranjih urah na soboto, 17. 6. 2023 in ravno tako končali v zgodnjih jutranjih urah, v sredo, 21. 6. 2023.

Prvi dan so se po pristanku namestili v največjem hotelu v Veliki Britaniji (ima kar 1600 sob), se nato odpravili do Greenwicha, kjer poteka ničelni poldnevnik. Mimo tržnice in pomorskega muzeja so se sprehodili do pristanišča, nazaj v mesto pa so se popeljali z ladjico. Pogled s Temze je čudovit, prav posebno doživetje pa je vožnja pod Towerskim mostom. Izstopili so pri parlamentu, se sprehodili do Big Bena, nadaljevali do Westminstrske opatije, kjer kronajo britanske vladarje in se v poznih večernih urah vrnili nazaj v hotel.

Drugi dan so po tipičnem angleškem zajtrku pustolovščino začeli z ogledom naravoslovnega muzeja. Preden so se vrnili nazaj v hotel, so se popeljali še z znamenitim London Eye-em. Ta dan je močno deževalo, zato so doživeli tudi izkušnjo, kako je, če se zaprejo vse metro postaje in se po mestu voziš z dvonadstropnim avtobusom.

Tretji dan so se po zajtrku z metrojem odpravili do parka St. James, ki je kot nalašč za jutranji sprehod. Obiskali so Buckinghamsko palačo, kjer prebiva kraljeva družina ter ujeli menjavo straže. Nadaljevali so z obiskom Hyde parka ter Kensingtonske palače, katera je sloves dobila po tragični smrti princese Diane, ko jo je obkrožalo več milijonov rož. Sprehodili so se mimo Downing Street, kjer je uradna rezidenca britanskega ministrskega predsednika ter si ogledali še nekaj trgov- Trafalgar Square z znamenitim Nelsonovim spomenikom, Piccadily ter Covent Garden. Dan so zaključili na sloviti tržnici Camden Street.

Zadnji dan so se najprej odpeljali do postaje Harry Potter-ja 9 in 3/4, obiskali muzej voščenih lutk Madame Tussaud’s ter se slikali z »najpomembnejšimi« s sveta slavnih. Čas za slovo od čarobne angleške prestolnice, vožnja na letališče in polet proti Benetkam ter vožnja nazaj do Orehka, kamor so prispeli v zgodnjih jutranjih urah.

Katja Eržen Bratina in Barbara Umek

Dostopnost