Skoči na glavno vsebino

Naša šola se lahko pohvali z novo pridobitvijo: kvačkanim veveričkom. Gre za delo mnogih rok, ki je po treh letih končno ugledalo luč sveta. Izdelek se bohoti na vrhu stopnic na predmetni stopnji v 1. nadstropju in si ga je vredno ogledati.

Ideja o kvačkanju kvadratov je nastala malo pred izbruhom korone. Učitelji smo  razmišljali, kako zaščititi našo šolsko lipo, ki je na tak ali drugačen način izgubljala lubje. Ideja je postala pobuda in je šla v času prvega zaprtja, natančneje 20. 3. 2020 med ljudi. Marsikdo od učencev, staršev, starih staršev, učiteljev, zaposlenih in celo članic Sekcije ročnih del Gelike iz Preddvora se je takrat pridružil ustvarjanju in nastalo je lepo število kvadratov.

Delo se je nadaljevalo lani na eko dnevu (20. 5. 2022), ko so učenci, ki so izbrali delavnico kvačkanja, kvadrate razporedili in izdelali sistem, kako jih »skvačkati« v celoto. Delavnico je vodila učenka Manca Jamnik. Nekaj udeležencev je prvič vihtelo kvačko, drugi smo bili v tej ročni spretnosti že podkovani. Najprej smo med seboj povezali dva kvadrata, nato štiri … Nastale so pisane vrste, a delo še zdaleč ni bilo končano.

Ekipa najbolj vztrajnih, v kateri so bili Manca Jamnik, Mark Bogataj, Eva Šifrer, Lucija Kalan, Sanja Ješe in Nina Savić je v končni izdelek vložila še veliko dodatnih ur dela. Da bi z njim razveselili naše šolarje, je bilo ročno delo razstavljeno na drevesu pred šolo na prvi šolski dan tega šolskega leta.

A bolelo nas je srce, da bi tako umetnino uničevali dež, veter, sonce in žužki, ki bi se težko uprli tako lepemu domovanju. Poiskali smo nov prostor na šoli in obliko malo prilagodili novi lokaciji. Marija Perdih je našila zanke za obešanje ter zaščitni trak in tako poskrbela, da se volneno delo ne bo preveč raztegnilo. Na pusti torek (14. 2. 2023) je bil izdelek končno na voljo za občudovanje, ponos in trajen spomin na (sedaj še) naše učence.

Največja zahvala gre Manci Jamnik iz 9. c razreda, ki je bila srce in duša tega projekta, nakvačkala je tudi veverička, ki se bohoti v sredini. Marsikoga je naučila vihteti kvačko in vzljubiti njej tako ljubo ročno spretnost (velja omeniti, da ji nihče izmed nas ne seže niti do kolen.).

Učiteljica Nataša Marn je v začetni pobudi pred tremi leti zapisala: »V teh dneh, ko se pridno držimo načela “OSTANI DOMA”, bi lahko izkoristili čas za kvačkanje. Mozaik bi bil lep spomin na “virusne čase” in na našo ZMAGO.« In njene preroške besede so se uresničile.

P.S.: Lipa še čaka na obleko. Kvadratov pa nam tudi še ni zmanjkalo.

Marjeta Vene in Simona Merljak

 

Dostopnost