Skoči na glavno vsebino

Škocjanske jame so naše edine jame, ki so vpisane na UNESCO Seznam svetovne kulturne in naravne dediščine. Nastale so v davni preteklosti in ohraniti moramo njeno izjemno lepoto rodovom, ki bodo prišli za nami.

Z učenci 7. razredov smo jih obiskali 27. 9. 2018 in občudovali izjemni podzemni kanjon, kraške pojave, bogato naravno pestrost suhih travnikov na površju. Uživali smo v pogledih na Veliko in Malo dolino ter njeno okolico.

Reka Reka je izdolbla številne jame, rove, ustvarila naravne mostove, ponore in udornice. Bogato naravno dediščino predstavljajo redke in endemične podzemne živalske vrste.

Učna pot in muzejske zbirke dopolnjujejo bogato ponudbo parka.

Za obisk Škocjanskih jam smo se odločili zato, ker so jih obiskali le redki učenci. Ni nam bilo žal. Če mi ne bomo cenili svoje naravne in kulturne dediščine, ne moremo pričakovati, da jo bodo drugi.

Obiskali smo tudi Muzej slovenskih filmskih igralcev in Ite Rine v Škrateljnovi domačiji v Divači. Dobili smo vpogled v nastajanje filma in spoznali življenjsko pot filmske zvezde Ide Kravanje (Ite Rine).

Bernarda Debeljak in Marjan Bovha 

Dostopnost