Skoči na glavno vsebino

​V tednu od 25. do 29. 9. 2017 so učenci PŠ Mavčiče spoznavali lepoto naše kulturne dediščine. Rdeča nit letošnjega tedna kulturne dediščine je bila voda in znotraj te tematike so učenci spoznavali in raziskovali različne vsebine.

V 1. M razredu so spoznali, kako so včasih mleli žito, risali so mline na vodi in se naučili ljudski ples “Ob bistrem potoku je mlin.”

V 2. M razredu so spoznavali pomen vodnjakov: izdelali so maketo vodnjaka in se z domačini pogovarjali o oskrbovanju z vodo iz vodnjaka.

Tudi učenci 3. M razreda so v tednu kulturne dediščine raziskovali dejavnost mlinarstva.  Spoznali so delovanje vodnega mlina in delo v mlinu. Izdelali so mlinčke in jih preizkušali pod vodnim curkom. Z ogljem so narisali mlin, se naučili pesem Ropoče mlin in brali pravljico Melje, melje mlinček (Anja Štefan). Šli so tudi na obisk k sošolki Niki, kjer jim je njena babica pokazala, kako še danes meljejo žito v moko.

Osrednja tema v 4. M razredu so bile perice in pranje perila nekoč. Učenci so spoznali vrsto postopkov, tega, danes tako običajnega dela, ki pa je ženskam v preteklosti povzročal veliko nevšečnosti in preglavic. Svoje novo pridobljeno zannje pa so utrdili z izdelovanjem namiznih družabnih iger.

V 5. M razredu so se posvetili fosilom. Spoznavali so jih preko zgodbe, filma (Vse o fosilih), družabnih iger, celo izdelovali so jih.

Svoje dejavnosti so učenci obeležili z razstavo, ki je bila na ogled postavljena od 28. septembra do 12. oktobra

Irena Hočevar

Dostopnost